Sposób przygotowania:

Wymieszać rękami mąkę, migdały i masło. Dodać startą skórkę, nasiona wanilii, sól, proszek do pieczenia, cukier i całe jajka, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Na blacie wysypanym mąką rozwałkować ciasto do grubości 5 mm. Ciasto wyłożyć do formy. Rozgrzać piekarnik do 170ºC. Na ciasto wysypać nasiona fasoli. Włożyć do piekarnika i piec przez około 10 do 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować nadzienie czekoladowe. W rondlu, doprowadzić śmietanę i mleko do wrzenia, a następnie dodać posiekaną czekoladę. Powoli dodać jajka i wymieszać, aż będzie gładkie. Wylać nadzienie czekoladowe na ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 100 ° C przez 25 do 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika (nawet jeśli środek ciasta wydaje się niedopieczony), włożyć do lodówki na jedną godzinę.

Tarta czekoladowa

Ciasto

  • 375g Mąki Basi Tortowej

  • 10g płatków migdałowych

  • 220g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę

  • Skórka z ½ pomarańczy

  • ½ laski wanilii

  • 2 szczypty soli kuchennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150g cukru pudru

  • 2 jajka


Nadzienie

  • 180ml śmietanki

  • 120ml mleka

  • 300g gorzkiej czekolady (70% kakao), posiekanej

  • 2 jajka, lekko roztrzepane

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami