Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę, jajka, sól, w połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli trzeba, w trakcie zagniatania dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na 10-15 minut, zawinięte w folię spożywczą. Po tym czasie ciasto wałkujemy i kroimy na długie cienkie paski tagliatelle, lub używamy do tego maszynki – nakładki robota kuchennego. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Oczyszczone i umyte borowiki kroimy na kawałki i dusimy na maśle, na koniec doprawiamy śmietaną lub serem mascarpone, natką pietruszki, solą i pieprzem.

Tagliatelle z borowikami

Porcja dla dwóch osób:

  • 200 g Mąki Basia Poznańskiej,

  • 2 jajka,

  • szczypta soli morskiej do smaku,

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 200 g borowików

  • 2 łyżki mascarpone lub śmietany

  • natka pietruszki

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami