Sposób przygotowania:

Wymieszać 2 szklanki mąki i drożdże w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, wodę, olej, cukier i sól i podgrzać do temperatury letniej (może być w kuchence mikrofalowej). Podgrzane składniki dodać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrobić ciasto ręcznie dodając resztę mąki. Wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i lekko lepkie, a następnie włożyć ciasto do dużej natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Z ciasta ukształtować 12-15 małych kulek i ułożyć na natłuszczonej blasze na 45 minut (ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut, aż bułeczki będą złote.

Śniadaniowe bułeczki


  • 4, 5 szklanki Mąki Basi Poznańskiej

  • 2 opakowania suchych drożdży (8g)

  • 1 szklanka mleka

  • 3/4 szklanki wody

  • Pół szklanki oleju

  • 1/3 szklanki cukru

  • Pół łyżeczki soli

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami