Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białko od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno, a na koniec ubijania dodać śmietanę. Na najniższych obrotach miksera dodawać do białek stopniowo 1/2 szklanki cukru. Pozostały cukier wymieszać z kakao i mąką. Ubić żółtka aż będą gęste i dodać do nich suche składniki. Dodać wanilię. Ta masa będzie bardzo sztywna. Ubite białka delikatnie wmieszać w żółtka za pomocą drewnianej łyżki. Wyłożyć równomiernie ciasto do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 165 ° C przez 20 minut. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia na 5 minut. Posyp ściereczkę cukrem pudrem i wyłóż na nią ciasto. W ten sposób pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, na końcu ubijania dodać cukier puder. Dla wzbogacenia smaku nadzienia można dodać do śmietany 2 łyżki rumu lub ulubionego likieru. Nadzienie wyłożyć na ostudzone ciasto i zrolować.

Rolada


  • 1/4 szklanki Mąki Basi Tortowej

  • 5 jajek

  • 1/2 łyżeczki kwaśnej śmietany

  • 1 szklanka cukru

  • 3 łyżki kakao

  • esencja z wanilii

  • 200 g śmietany kremówki

  • dwie łyżki cukru pudru

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami