Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę i cukier w misce i zrób w środku wgłębienie. Ubij jajko i maślankę razem w osobnym naczyniu, a następnie dodaj do mąki z cukrem. Wymieszaj aż do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodaj do masy przecier jabłkowy i delikatnie wymieszaj. Masę wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smażyć placuszki na średnim ogniu od 2 do 3 minut aż na placuszku pojawią się małe pęcherzyki. Ostrożnie obrócić. Smażyć drugą stronę przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na kratkę do ostygnięcia. Nałożyć kolejną porcję i tak aż do zużycia całego ciasta. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Placuszki można usmażyć dzień wcześniej i przechowywać w pojemniku, w sam raz na szybkie śniadanie!

Puszyste jabłkowe placuszki


  • 1 ,5 szklanki przesianej mąki Basia wrocławskiej

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 jajko, lekko roztrzepane

  • 300ml maślanki

  • 1/2 szklanki (140g) przecieru jabłkowego

  • 20 g roztopionego masła

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami