Sposób przygotowania:

W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę wody. Następnie dodać masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę i sól. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdjąć z ognia i dodać 1 jajko. Ubić mikserem. Odstawić na 5 minut. Dodać pozostałe jajka, po jednym na raz i ubijać po każdym dodaniu. Ciasto odstawić na 10 minut. Ciasto wykładać za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciastkami powinno być zachowane 2 cm przerwy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20-30 minut, na złoty kolor.Przygotować nadzienie: ubić kremówkę, jak będzie dobrze ubita dodać ser mascarpone. Na końcu ubijania posłodzić cukrem pudrem do smaku (około 4 łyżki). Ciastka ostudzić. Wykładać na jedną część ubitą śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego, przykrywać drugą. Na końcu posypać cukrem pudrem.

Ptysie z kremem


  • 1 szklanka wrzącej wody

  • ½ kostki masła

  • 1 szklanka Mąki Basi Tortowej

  • ½ łyżeczki soli

  • 4 jajka


Nadzienie

  • 250 g mascarpone

  • 200 g śmietany kremówki

  • 4 łyżki cukru pudru

  • cukier puder do dekoracji

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami