Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok. Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle, dodajemy ugotowane wcześniej grzyby. Kapustę kroimy drobno i gotujemy razem z marchewką i pietruszką. Łączymy razem z grzybami, dodajemy do smaku przyprawy oraz namoczone wcześniej grzyby suszone, dusimy do miękkości. Studzimy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy gotowane lub smażone z dowolnymi dodatkami.

Pierogi z kapustą i grzybami


  • 2 szklanki Mąki Basi Poznańskiej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oleju

  • Około 1 szklanki ciepłej wody.


Farsz

  • Kilka suszonych grzybów

  • 0,5 kg świeżych, ugotowanych grzybów

  • 35 dag kapusty kiszonej

  • marchewka, pietruszka, cebula, sól, pieprz

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami