Sposób przygotowania:

Ciasto:

Zrobić wgłębienie w mące. Włożyć masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki tak aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrobić. Gotowe owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować grzyby. Umyte grzyby zagotować w garnku. Odcedzić i pokroić w kostkę. Pokroić cebulę. Rozgrzać oliwę z oliwek na głębokiej patelni. Cebulę zeszklić na oliwie, a następnie dodać grzyby. Smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Ciasto rozwałkować i pokroić w prostokąty, nadziać grzybami. Na blasze wyłożonej papierem ułożyć gotowe paszteciki. Piec w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach do uzyskania złotego koloru (około 20 minut).

Paszteciki z grzybami


  • 250 g Mąki Basi Poznańskiej

  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta cukru

  • 1 jajko

  • 1 łyżka zimnego mleka

  • 400 g grzybów leśnych (można zastąpić pieczarkami)

  • 1 cebula

  • oliwa z oliwek

  • świeża natka pietruszki

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami