Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Wyłóż formę na muffiny 12 papilotkami. Ubij jajka z maślanką, olejem i miodem . W oddzielnym naczyniu wymieszaj muesli, mąkę i sodę. Dodaj sok pomarańczowy do ubitych wcześniej mokrych składników. Następnie połącz mokre składniki z suchymi i szybko wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki, aż masa będzie jednolita. Wyłóż masę do papilotek do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut, do momentu uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika zostaw muffiny 5 minut w formie, a następnie wyjmij na talerz i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Muffiny z muesli


  • 2 jajka

  • 1 szklanka (250ml) maślanki

  • 1/4 szklanki (60 ml) oleju

  • 2 łyżki miodu

  • 2 szklanki (260 g) muesli (lub ulubionych suszonych owoców)

  • 1 i 1/4 szklanki (165g) mąki tortowej Basia

  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • Pół szklanki soku pomarańczowego

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami