Sposób przygotowania:

Osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie je delikatnie łączymy (nie używamy miksera). Na koniec dodajemy truskawki i wypełniamy foremki do ¾ objętości.
Muffinki pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Blendujemy truskawki, w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, na koniec dodajemy cukier. Łączymy śmietanę z truskawkami i wlewamy przestudzoną galaretkę (o konsystencji kisielu). Masę wkładamy do lodówki, po lekkim stężeniu dekorujemy muffiny.

Muffinki z truskawkami

225 g mąki pszennej
125 g cukru
1 jajko
180 ml mleka
50 ml płynnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół szklanki drobno pokrojonych truskawek
Składniki na krem:
225 ml śmietany kremówki 36%
75 g truskawek
1 łyżka cukru
2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody
Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami