Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto z taką ilością mąki, aby można je było rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ciasto pieczemy na złoty kolor (około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie pomady: Masło ucieramy z cukrem w misce, kolejno dodajemy po jednym żółtku. Do gładkiej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy ją nożem maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek należy odstawić w chłodne miejsce, by masa stężała. Na koniec dekorujemy rodzynkami, płatkami migdałów i pralinkami. Smacznego!

Mazurek z pomadą pralinową

300 g Basi Tortowej Extra
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 jajko
1 żółtko
150 g śmietany
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na pomadę:
200 g masła
250 g cukru pudru
4 żółtka
50 g kakao
Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami