Sposób przygotowania:

Ciasto zagnieść z podanych składników, rozwałkować na grubość 1 cm i upiec na złoty kolor (około 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Przygotowanie masy: zagotować cukier z mlekiem na małym ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, przestudzić ją. Następnie dodać masło i mieszać do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Dodać posiekane drobno orzechy laskowe i rozsmarować kajmak na ostudzonym cieście. Mazurek dekorujemy dowolnymi bakaliami.

Mazurek orzechowy

Składniki na ciasto:
300 g Basi Tortowej Extra
100 g cukru pudru
200 g masła
1 żółtko

Składniki na masę kajmakową:
200 g cukru
500 ml mleka
100 g masła
150 g orzechów laskowych
Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami