Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto, po czym dobrze wyrobić, przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkować, powycinać listki, naciąć w kilku miejscach brzegi, po czym wrzucać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć na jasnozłoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym i obficie posypać cukrem pudrem z wanilią. Smacznego!

Listki karnawałowe

375g Mąki Basi Wrocławskiej
75g cukru pudru
50g masła
6 żółtek
100g kwaśnej śmietany
pół kieliszka rumu
pół kieliszka spirytusu
tłuszcz do smażenia,
cukier puder z wanilią do posypania
Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami