Sposób przygotowania:

Z suchych składników (mąka, cukier puder oraz sól) usypujemy kopiec, w którym zamieszczamy żółtka ze spirytusem. Śmietanę dodajemy stopniowo, aby uzyskać gęste i zwarte ciasto. Gdy ciasto zostanie zagniecione, należy je obić, dzięki czemu ciasto będzie pulchne i napowietrzone. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować i kroić nożykiem do pizzy na paski np. 2cmx10 cm. Paski nacinamy po środku, a następnie przekładamy jeden koniec ciasta, by uformować kształt faworka.
Faworki smażymy w gorącym rozpuszczonym smalcu ok. 1 minutę z każdej strony. Usmażone, odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Karnawałowe faworki

500 g mąki Basi Tortowej Extra
8 żółtek
¾ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka spirytusu
Smalec do smażenia
Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami