Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć rumiane gofry.

Przygotowanie lodów (bez specjalnej maszynki, 700 ml)

Jajka sparzyć i oddzielić żółtka od białek. W jednym naczyniu należy ubić białka, stopniowo dodając połowę cukru. W drugim naczyniu należy utrzeć do białości żółtka z przegotowaną wodą i drugą połową cukru. W trzecim naczyniu natomiast należy ubić śmietankę.
Po dokładnym ubiciu wszystkich składników, należy połączyć zawartości trzech misek i dokładnie wymieszać. Masę zamrażać przez całą dobę.
Łączymy zawartość wszystkich misek i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do pojemników – wyjdzie nam z tego ok. 600-700 ml lodów. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc.
Aby uzyskać wersję owocową lodów, do masy należy dodać soki owocowe lub drobno pokrojone owoce.

Gofry z lodami

Ciasto na gofry:

2 szklanki Basi Wrocławskiej
2 szklanki mleka 2%
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

 

Lody śmietankowe:
2 jajka
300 ml rzadkiej i neutralnej w smaku śmietanki 30%
80 g cukru
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody.
Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami