Sposób przygotowania:

Ciasto

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na sztywną pianę białka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać lekko podgrzane masło i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na co najmniej pół godziny.

Nadzienie

Wymieszać wszystkie składniki za pomocą miksera. Z gotowego ciasta formować kule. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 20 – 30 minut do napuszenia. Za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego 2 łyżki nadzienia. Gotowe drożdżówki posmarować jajem. Drożdżówki włożyć do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez 20 minut.

Drożdżówki z serem

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami