Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży, 1 łyżki mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn. Pozostałe składniki dodajemy do mąki i łączymy razem z zaczynem. Uwaga: nie sypiemy soli na drożdże. Wyrabiamy lekkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie odgazowane ciasto dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cynamonem i grubym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut.

Drożdżówki z cynamonem

Proporcje na 8 drożdżówek.

  • 250 g Mąki Basi Tortowej

  • 5 g drożdży świeżych

  • 80 ml mleka

  • 50 g cukru

  • 60g rozpuszczonego i ostudzonego masła

  • 1 jajo do ciasta i 1 do posmarowania bułek

  • 1/2 łyżeczki soli

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami