Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć bardzo cienkie, rumiane gofry lub gofry o standardowej długości przekroić wzdłuż.

Szpinak zagotować w osłodzonej jedną łyżeczką wodzie. Gotować ok. 20 min. czyli do czasu, kiedy szpinak wydzieli jak najwięcej soku i zabarwi wywar na zielono.
Po gotowaniu odcedzić. Następnie zielony płyn ponownie wstawić na palnik, zagotować z pozostałą ilością cukru i mlekiem. Redukować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta. Polać gofry masą. Smacznego!

Cienkie gofry

Ciasto na gofry:
2 szklanki Basi Wrocławskiej
2 szklanki mleka 2%
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Polewa szpinakowa:
150 g liści szpinaku
Pół litra wody
Szklanka cukru
3 łyżki mleka
Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami