Sposób przygotowania:

Formę tortową wyłożyć papierem. Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać razem. Jaja z cukrem, olejem, aromatem wanilinowym i maślanką ubić za pomocą miksera w osobnym naczyniu. Dodać mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu dodać marchew, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 ° C przez 25 do 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Boki i wierzch ciasta posmarować kremem twarogowym (można nim również przełożyć ciasto).

Ciasto marchewkowe


  • 2 szklanki Mąki Basi z Pełnego Przemiału

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • pół łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 3 duże jajka

  • 2 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki oleju roślinnego

  • 3/4 szklanki maślanki

  • esencja z wanilii

  • 2 szklanki startej marchwi

  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

  • Pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)


Krem twarogowy – wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera:

  • 350 g serka wiejskiego

  • 100 g masła

  • 2 szklanki cukru pudru

  • esencja z wanilii

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami