Sposób przygotowania:

Siekamy nożem masło na stolnicy, dodajemy cukier puder, mąkę i żółtko i zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do formy, zostawiając wysokie brzegi i pieczemy na jasny kolor około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Przygotowanie kruszonki:
Siekamy masło z pozostałymi składnikami. Zagniatamy krótką chwilę, następnie robimy kulkę i chowamy ją do lodówki na 30 minut.

Gdy ciasto się upiecze, wykładamy jeżyny, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Ciasto jeżynowe

Ciasto
150 g mąki Basi Tortowej Extra
50 g cukru pudru
100 g masła
1 jajo
20 g bułki tartej

Kruszonka
100 g Basi Tortowej Extra
100 g masła
100 g cukru
500 g jeżyn
Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami