Sposób przygotowania:

Drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną letniej wody odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy je do miski delikatnie posmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy około 12 średnich bułek. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut, by ponownie wyrosły. Każdą z nich smarujemy jajkiem i posypujemy dodatkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Bułki pieczemy około 20 minut.

Bułki z ziarnami


  • 500 g Mąki Basi z Pełnego Przemiału

  • 350 ml wody

  • 1,5 łyżki miękkiego masła

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • Dowolne dodatki: nasiona: goji, siemienia lnianego, słonecznika, dyni; żurawina. Około ½ szklanki.

  • Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka lub wody

  • Do posypania: sezam, ziarna słonecznika i dyni, płatki soli itp.

Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami