Sposób przygotowania:

Składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na około 3 godziny.
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy przez około 4 minuty. Na koniec dodajemy szpinak (drobno siekany). Ciasto przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na około 1 godzinę. Formujemy bułeczki, po 60 g każda i odkładamy na blachę, zostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 270 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Smacznego!

Bułeczki ze szpinakiem

Zaczyn:
200 g wody
150 g mąki Basia
150 g maki Basia żytnia
6 g świeżych drożdży

Ciasto:
210 ml wody
90 ml piwa
200 g ziemniaczanego puree
16 g świeżych drożdży
410 g mąki Basia
160 g mąki Basia żytnia
18 g soli
150 g szpinaku
Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami