Sposób przygotowania:

Ubić białka z 4 jaj. Masło utrzeć do białości, dodać 250 g cukru, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ubite białka. Rozdzielić ciasto na połowę i jedną z części zmieszać z kakao, rozpuszczoną czekoladą i pozostałą ilością cukru (100 g). Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, najpierw warstwę jasną, następnie warstwę ciemną. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1-1,5 godziny.

Babka czekoladowa łaciata

500 g Basi Tortowej Extra
350 g cukru
250 g masła
4 jaja
¾ szklanki mleka lub śmietany
3 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady
Opakowanie proszku do pieczenia
Potrzebna mąka: Po szczegóły kliknij na produkt

Podobne przepisy

Podziel się swoimi
przepisami