Przepisy Basi

Basia to mąka, która pomoże Ci wyczarować ulubione przysmaki w Twojej kuchni…

Wiemy, że rodzaj mąki ma znaczenie – dlatego nasze Basie zostały przygotowane z myślą o pomaganiu w wyczarowywaniu najsmaczniejszych wypieków i dań.

Kompozycja gatunków zbóż została tak dobrana, aby zapewnić najlepszy efekt, za każdym razem gdy…

Owocowy torcik

Biszkopt

Jajka wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przez

Więcej >

Tarta owocowa

Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy masę:

Więcej >

Gofry

Wsyp mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, olej, cukier oraz sól. W osobnej misce oddziel żółtko od białka i wymieszaj je z mlekiem. Przelej składniki

Więcej >

Muffinki marchewkowe

Przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli oraz przyprawami. W osobnej misce wymieszaj jaja, olej, cukier, odsączoną marchewkę oraz

Więcej >

Mazurek orzechowy

Ciasto zagnieść z podanych składników, rozwałkować na grubość 1 cm i upiec na złoty kolor (około 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Więcej >

Babka drożdżowa z rodzynkami

Jaja oraz żółtka rozkłócić z letnim mlekiem, cukrem i drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na

Więcej >

Babka czekoladowa łaciata

Ubić białka z 4 jaj. Masło utrzeć do białości, dodać 250 g cukru, żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ubite białka. Rozdzielić ciasto na połowę i

Więcej >

Mazurek jogurtowy

Jogurt, olej, jajka i olejek waniliowy wlewamy do miski i mieszamy łyżką. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i dokładnie mieszamy.

Więcej >

Pączki ptysiowe

Do wrzącej wody z roztopionym masłem wsypać mąkę i mieszając dobrze zaparzyć. Po ostygnięciu wbijać po jednym jajku nadal mieszając, mieszać tak długo, aż ciasto

Więcej >

Piernik z kremem

Mąkę z przyprawą i sodą przesiać. Do przesianej mąki dodawać po kolei olej, cukier, jajka, drożdże, miód, śmietanę. Po każdym dodaniu dokładnie mieszać do

Więcej >

Makowiec zawijany

Mak namoczyć w wodzie na 12 godzin. Odcedzony wrzucić na kilka minut do gotującej się wody, dobrze osączyć i przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa z

Więcej >

Ciasteczkowa choinka

W dużym rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło z miodem i przyprawami. Studzimy. Mąkę z sodą przesiewamy. W osobnym naczyniu ucieramy cukier z

Więcej >

Energetyczne batoniki

Płatki owsiane prażymy na oleju. Miód i masło orzechowe razem podgrzewamy. Łączymy wszystkie składniki dokładnie mieszając. Wykładamy na blachę wyłożoną

Więcej >

Brioche z konfiturą

Ulubiona konfitura
Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka, a na końcu mąkę i cukier puder oraz zaczyn.

Więcej >

Zakwas Orkiszowy

Składniki mieszamy i odstawiamy w szklanym lub glinianym naczyniu w ciepłym miejscu, przykryty folią spożywczą.

Więcej >

Bułeczki ze szpinakiem

Składniki na zaczyn mieszamy w misce i odstawiamy na około 3 godziny.
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki

Więcej >

Aksamitne naleśniki

Wszystkie składniki bez oleju należy wymieszać łyżką dokładnie w misce. Aby ciasto na naleśniki było aksamitne i gładkie, nie należy używać miksera, tylko sitko. Ciasto

Więcej >

Muffinki z truskawkami

Osobno mieszamy składniki suche i mokre, następnie je delikatnie łączymy (nie używamy miksera). Na koniec dodajemy truskawki i wypełniamy foremki do ¾ objętości.

Więcej >

Lniane ciasteczka

Utrzyj masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko i wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z wanilią, lnem, dodaj mleko i znów wymieszaj. (Jeśli ciasto będzie za

Więcej >

Jajko niespodzianka

Przygotowanie wydmuszek:
W skorupce każdego jajka, przy pomocy korkociągu, wykonujemy otworek o średnicy ok pół cm. Białko z

Więcej >

Śniadaniowy placek z owocami

Ubijamy jaja z cukrem na puch, po czym dodajemy rozpuszczone masło. Następnie do masy wsypujemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia,

Więcej >

Muffinki orkiszowe

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej miksujemy ze sobą składniki mokre. Łączymy następnie zawartości obu naczyń, mieszając zwinnie drewnianą

Więcej >

Sernik na orkiszu

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite ciasto, które wykładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto pieczemy w temp.

Więcej >

Listki karnawałowe

Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto, po czym dobrze wyrobić, przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkować,

Więcej >

Róże karnawałowe

Dwa jajka ubić na pianę. Z reszty składników zagnieść ciasto, na koniec dodać ubite wcześniej jaja. Dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować cienko i powycinać podłużne

Więcej >

Karnawałowe faworki

Z suchych składników (mąka, cukier puder oraz sól) usypujemy kopiec, w którym zamieszczamy żółtka ze spirytusem. Śmietanę dodajemy stopniowo, aby uzyskać

Więcej >

Miękkie pierniczki

W rondelku skarmelizować cukier – 10 dag cukru z ¼ szklanki wody rozpuścić na średnim ogniu. Do dużego naczynia przesiać mąkę z sodą, dodać masło i za pomocą

Więcej >

Szarlotka z rabarbarem

Siekamy nożem masło na stolnicy, dodajemy cukier puder, mąkę i żółtko i zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do formy, zostawiając

Więcej >

Ciasto jeżynowe

Siekamy nożem masło na stolnicy, dodajemy cukier puder, mąkę i żółtko i zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut. Następnie wykładamy ciasto do formy, zostawiając

Więcej >

Rolada truskawkowa

Biszkopt

200 g mąki Basi Tortowa Extra
50 g mąki ziemniaczanej
5 dużych jaj
150 g cukru
Szczypta soli

Krem truskawkowy

4 szklanki truskawek
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru

Więcej >

Ciasteczka z żurawiną

Margarynę rozpuszczam w rondelku i studzę. Jajko ucieram z cukrem , dodaję aromat, ostudzoną margarynę. Następnie dodaję mąkę przesianą z proszkiem i pozostałe

Więcej >

Orzeszki z bakaliową masą

Z powyższych składników należy zagnieść ciasto. Gdy będzie już odchodzić od palców, ciasto należy wstawić do lodówki na ok. 20 minut – ze schłodzonego ciasta będzie

Więcej >

Gofry z lodami

Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak

Więcej >

Cienkie gofry

Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek należy zmiksować na gładką masę. Po 15 minutach do masy należy dodać pianę z białek, ubitą na sztywno. Z tak

Więcej >

Mazurek z pomadą pralinową

Z podanych składników zagniatamy ciasto z taką ilością mąki, aby można je było rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ciasto pieczemy na złoty kolor (około 25 minut w

Więcej >

Pierogi z kapustą i grzybami

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok. Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle, dodajemy

Więcej >

Barszcz z uszkami

Buraki obrać ze skóry i pokroić w małe kawałki. Marchewkę i cebulę obrać i również pokroić. Wszystkie składniki zalać wodą i powoli gotować na średnim ogniu,

Więcej >

Świąteczne ciasto z żurawiną

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Jajka utrzeć z cukrem, aż lekko zgęstnieją i będą miały jasny kolor – około 5-7 minut (masa powinna się podwoić). Dodać masło i wanilię,

Więcej >

Ciasto czekoladowe z chilli

Czekoladę z masłem rozpuść w dużym rondlu. Dodać cukier cały czas mieszając, aż wszystkie składniki całkowicie się roztopią. Lekko przestudzić. Dodać proszek

Więcej >

Ciastka z groszkiem

Rozdrobniony groszek miksujemy z olejem na gładką masę, dodajemy cukier i mąkę. Jej ilość może być różna w zależności od wilgotności masy groszkowej. Mamy

Więcej >

Piernik z orzechami

Przesianą mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą. Miód roztapiamy z masłem. Żółtka ucieramy z cukrem. Łączymy składniki a na koniec dodajemy pianę z

Więcej >

Koperty z nadzieniem

Ser zemleć, dodać mąkę, jajo, masło (lekko podgrzane ale nie roztopione) oraz sól i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić na kwadraty. Na środek każdego

Więcej >

Jabłecznik

Umieścić mąkę, zimne masło i sól do dużej, suchej miski. Rozcierać masło z mąką opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą. Trzeba mieszać

Więcej >

Drożdżówki z cynamonem

Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży, 1 łyżki mleka i 1 łyżki cukru robimy zaczyn. Pozostałe składniki dodajemy do mąki i łączymy razem z zaczynem. Uwaga: nie sypiemy

Więcej >

Rolada

Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białko od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno, a na

Więcej >

Tort czekoladowy

Przygotować tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 C. Roztopić masło na małym ogniu w małym rondelku. W misce wymieszać cukier, olej,

Więcej >

Ciasteczka z cynamonem

W misce miksera utrzeć cukier z masłem. Dodać jajka, aromat waniliowy i ubić. Wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól.

Więcej >

Ptysie z kremem

W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia 1 szklankę wody. Następnie dodać masło i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę i sól.

Więcej >

Muffiny z muesli

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Wyłóż formę na muffiny 12 papilotkami. Ubij jajka z maślanką, olejem i miodem.

Więcej >

Tarta czekoladowa

Wymieszać rękami mąkę, migdały i masło. Dodać startą skórkę, nasiona wanilii, sól, proszek do pieczenia, cukier i całe jajka, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w

Więcej >

Bardzo prosty chleb

Wymieszać w dużej misce mąkę, drożdże i sól. W osobnym naczyniu wymieszać gorącą wodę z olejem i miodem, a następnie dodać do suchych składników.

Więcej >

Bułki z ziarnami

Drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną letniej wody odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy je do

Więcej >

Bananowy chleb

Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Przygotować formę keksową – wysmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia.

Więcej >

Ciasto marchewkowe

Formę tortową wyłożyć papierem. Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać razem. Jaja z cukrem, olejem, aromatem wanilinowym i maślanką ubić za pomocą

Więcej >

Chleb z ziarnami

Zrobić wgłębienie w mące. Włożyć masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki tak aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać

Więcej >

Śniadaniowe bułeczki

Wymieszać 2 szklanki mąki i drożdże w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, wodę, olej, cukier i sól i podgrzać do temperatury letniej (może być w

Więcej >

Tarta z grzybami

Wymieszać w dużej misce mąkę i sól. Pokrojone masło połączyć z mąką. Wyrabiać ręcznie. Dodać do masy wodę wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Więcej >

Paszteciki z grzybami

Zrobić wgłębienie w mące. Włożyć masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki tak aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać

Więcej >

Tagliatelle z borowikami

Mieszamy mąkę, jajka, sól, w połowie wyrabiania ciasta dodajemy oliwę. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli trzeba, w trakcie zagniatania dodajemy mąki. Gotowe ciasto

Więcej >

Naleśniki – grzyby | szpinak

Ciasto smażyć na wolnym ogniu, z obu stron, na suchej patelni (nie potrzeba tłuszczu, olej jest w cieście). Usmażone odstawić w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego

Więcej >

Puszyste jabłkowe placuszki

Wymieszaj mąkę i cukier w misce i zrób w środku wgłębienie. Ubij jajko i maślankę razem w osobnym naczyniu, a następnie dodaj do mąki z cukrem. Wymieszaj aż do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodaj do masy przecier jabłkowy i delikatnie wymieszaj. Masę wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smażyć placuszki na średnim ogniu od 2 do 3 minut aż na placuszku pojawią się małe pęcherzyki. Ostrożnie obrócić. Smażyć drugą stronę przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na kratkę do ostygnięcia. Nałożyć kolejną porcję i tak aż do zużycia całego ciasta. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Placuszki można usmażyć dzień wcześniej i przechowywać w pojemniku, w sam raz na szybkie śniadanie!

Więcej >

Chrupiące gofry

Rozgrzać gofrownicę na całą jej moc. Można pod nią rozłożyć papier do pieczenia (dzięki temu spływające ciasto będzie później łatwiej posprzątać). Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie razem wymieszać. Ubić dokładnie jajka. Dodać do nich cukier, mleko i olej. Następnie dodać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką aż do ich całkowitego połączenia. Ciasto nabierać chochlą (½ do ¾ szklanki) i rozprowadzać na całej powierzchni gofrownicy. Gofry piec około 3 do 3,5 minuty lub według instrukcji producenta. Gofry powinny być chrupiące i mieć złoty kolor. Spożywać od razu lub włożyć do wcześniej nagrzanego pieca, by ochronić przed wystygnięciem. Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżemem, świeżymi owocami lub bita śmietaną.

Więcej >

Domowa tortilla

W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Dodać wodę i olej. Wyrobić na posypanym mąką blacie. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.Podzielić ciasto na osiem części. Każdą rozwałkować tak by otrzymać okrąg. Smażyć bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu po minutę z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Więcej >

Pancakes z syropem klonowym

W misce wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki. Ciasto musi być idealnie gładkie, bez grudek. Dodając mleko obserwuj konsystencję ciasta – nie powinno być tak rzadkie jak na tradycyjne naleśniki – ma przypominać gęstą śmietanę. Jeżeli uzyskasz taką konsystencję nie dodając całego mleka możesz go trochę zostawić. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Ważne jest aby nie przesadzić z jego ilością (przed smażeniem można odlać nadmiar). Ciasto, które odstawiłaś na czas nagrzania patelni smaży partiami formując małe placuszki.

Więcej >

Francuskie bagietki

Wymieszać drożdże z ciepłą wodą w dużej misce i odstawić na około 5 minut (powinna pojawić się piana).

W osobnej misce wymieszać sól i mąkę.

Do miski z drożdżami wsypać 2 szklanki wymieszanej mąki i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie drożdże z wymieszaną mąką dodać do pozostałych 2 szklanek mąki i wymieszać (ciasto będzie sztywne).

Wyłożyć na lekko posypanym mąką blacie. Zagnieść rękami, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne – przez około 5-7 minut. W miarę potrzeby dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt kleiste.

Więcej >

Najprostsze brownie

Rozpuścić masło. W misce miksera wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności. Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia.

Więcej >

Chleb pszenny na zakwasie

Łączymy wszystkie składniki, powinniśmy otrzymać gęste ciasto. Odstawiamy je na około 1,5 godziny. Następnie przekładamy je do keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami żytnimi. Chleb również smarujemy oliwą i posypujemy mąką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy około 40 minut w 210 C.

Więcej >

Ciasto ze śliwkami

Rozgrzej piekarnik do 190 C. Natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicę o średnicy 23cm. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białko na sztywno. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać żółtka i skórkę z cytryny, wymieszać. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do ubitego masła z cukrem i żółtkami. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Rozprowadzić ciasto równomiernie w przygotowanej tortownicy. Ułożyć na cieście śliwki pokrojone na pół, skórą do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Więcej >

Drożdżówki z serem

Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na sztywną pianę białka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać lekko podgrzane masło i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na co najmniej pół godziny.

Więcej >

Dyniowe muffinki

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W dużym rondelku dusić dynię do momentu aż zmięknie.

Więcej >

Biszkoptowy miś

Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i żółtka. Delikatnie dodajemy przesiane mąki, mieszamy.

Więcej >

Kakaowe babeczki z bakaliami

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wymieszać składniki w dwóch miskach.

Więcej >

Ciasteczka z drażetkami

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć.

Więcej >

Ciasteczka pomarańczowe

W misce miksera wymieszać mleko z miodem i wanilią do całkowitego połączenia.

Więcej >

Roladki z kakao

Mąkę przesiać, połączyć z masłem. Mleko z cukrem lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać do mąki wymieszanej z masłem. Ciasto wyrobić, owinąć w ściereczkę, zanurzyć w zimnej wodzie na około 1 godzinę aż wypłynie na wierzch. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość ½ cm. Wykrawać trójkąty. Każdy trójkąt posypać łyżką kakao, łyżką startego masła i łyżeczką cukru, zwinąć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec na złoty kolor przez 20 minut.

Więcej >

Podziel się swoimi
przepisami