Red Velvet Cake

trudność: Średnie
czas: 60 min.
porcje: >4 osób

Wilgotne, czerwone ciasto, przełożone kremową masą idealnie sprawdzi się jako niebanalny tort.



Mąka Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów

Składniki

Biszkopt
  • • 370 gram mąki Basia Extra Wypiek do biszkoptów i tortów
  • • 250 gram masła
  • • 250 gram cukru drobnego do wypieków
  • • 2 łyżki cukru waniliowego
  • • 4 jajka
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • • szczypta soli
  • • 1 łyżka kakao
  • • 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
  • • 1-2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
Krem
  • • Pół litra zimnej śmietanki 36%
  • • Pół szklanki cukru pudru
  • • 250 gram serka mascarpone
  • • 250 gram kremowego serka śmietankowego

Sposób przygotowania:

Przygotowanie biszkoptu
Masło cukier i cukier waniliowy ubij na puszystą masę. Następnie do ubitej masy dodaj pojedynczo jajka miksując na wolnych obrotach. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę i sól. Przesiej je przez sitko do przygotowanej wcześniej masy. Delikatnie połącz ze sobą wszystkie składniki a następnie dodaj barwnik i maślankę i ponownie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Dół tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej przygotowane przez nas ciasto. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 160 stopni, grzanie góra-dół (można sprawdzić z pomocą drewnianego patyczka czy ciasto nie jest surowe). Upieczony biszkopt zostawiamy do wystudzenia i dzielimy na 2-3 równe części.
Przygotowanie kremu
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Serek mascarpone łączymy z serkiem kremowym i delikatnie mieszamy je z ubitą śmietanką. Zostawiamy w lodówce na czas studzenia naszego biszkoptu.
Składanie tortu
Gotowym kremem przekładamy biszkopty oraz smarujemy nim górę i boki ciasta. Całość należy schłodzić w lodówce.

Mogą Cię zainteresować

Jesienne cynamonki
Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Średnie
60 min.
>4 osób

Jesienne cynamonki

Mięciutkie cynamonki idealne na jesienne wieczory!

Kruche rogaliki z morelową marmoladą
Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Bardzo łatwe
60 min.
>4 osób

Kruche rogaliki z morelową marmoladą

Kruche rogaliki z morelową marmoladą idealne jako przekąska do kawy!

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami
Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Średnie
90 min.
>4 osób

Malinianki drożdżowe z kruszonką i migdałami

Bułeczki drożdżowe z malinami w towarzystwie maślanej kruszonki i delikatnych migdałów.

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym
Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Łatwe
45 min.
>4 osób

Rolada z truskawkami i kremem śmietanowym

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietanowym z serkiem mascarpone.

Podziel się przepisem!

Samopomoc babska? Nie tylko babska. Na pewno masz swój serdeczny przepis, którym chcesz się pochwalić.
Do dzieła!
Dodaj przepis